Konuşmayı Öğrenmek

Her çocuk farklı yaşlarda konuşmayı öğrenir. Kimi çocuklar için bu süre 6 ay gibi erken bir dönem olabileceği gibi, bazılarının ise daha çok zamana ihtiyacı vardır.

Her çocuk farklı yaşlarda konuşmayı öğrenir. Kimi çocuklar için bu süre 6 ay gibi erken bir dönem olabileceği gibi, bazılarının ise daha çok zamana ihtiyacı vardır. Fakat çoğunlukla 12 ile 18 ay arasında ilk sözcükler oluşmaya başlar. Genellikle çocuklar konuşmaya anlamsız sesler ve sözcükler çıkartmakla başlar, fakat bazı “mükemmelliyetçi” çocuklar sözcükleri tam ve doğru söyleyebilecekleri ana kadar sessiz kalmayı tercih edebilirler. “Konuşma geriliği” yaşadığı düşünülen bazı çocuklar umulmadık bir anda eksiksiz cümleler kurmaya başlayabilir.

Birçok ebeveyn çocuklarının gelişimiyle ilgili birtakım endişeler yaşayabilir ve bunların en başında konuşmanın gelmesi anlaşılır bir sebeptir. Konuşma geriliği için her ne kadar evrensel bir kür olmasa da, nöro-işitsel alanın aktivasyonu, konuşma terapisi, yoğun davranışsal ve sosyal etkileşimlerle bu sürecin gelişimi desteklenebilir. Burada unutulmaması gereken, konuşamayan çocuk sayısı konuşamayan yetişkinden çok daha fazla olduğu ve bunun da konuşmanın çocukluğun bir döneminde öğrenildiğine kanıt oluşturduğudur.

Konuşan bazı çocukların kelime hazineleri kısıtlıdır, telaffuzları zayıftır, çok sayıda dilbilgisi hatası yaparlar, cümle kurmakta güçlük çeker ya da kekelerler. Bu gibi durumların birçoğu onların konuşma yetilerini beyinlerinde nasıl bir işlemden geçirdikleriyle alakalıdır ve büyük ihtimalle sol-kulak baskınlığına yatkın oldukları görülür. Beynin iki tarafı arasındaki yetersiz senkronizasyon ve yavaş sinyal transferi de bu tip karmaşık durumlarda rol oynayan önemli faktörler arasına yer alabilir. Uzun bir süre boyunca bu tip zorluklarla mücadele veren çocuklarda kendine güven ve öz saygı gibi duygulardaki değişimler performanslarının etkilenmesine yol açacaktır.

Steven Michaelis - SAS Centre CEO


İlgili Makaleler