+1 ile SAS Centre Farkı

Hayatınıza bir kromozom fark ile başladığınızı düşünün. Bu küçücük görünen fark sizde neleri değiştirir?

+1 ile SAS Centre Farkı

Trisomy21 size ne çağrıştırıyor? Peki, Down Sendromu desem? Trisomy21 aslında Down Sendromunun en çok karşılaşılan türüdür. Gelin Down Sendromunu bir de SAS Centre farkı ile tanımayı deneyelim.

Down Sendromu Nedir?

Normal gelişim gösteren bir bireyin vücudunda 46 kromozom bulunur. Down Sendromlu bireylerde ise 21.kromozomun 3 adet olması sonucu 47 kromozom vardır. Peki, bu +1 kromozom bir yenidoğanın hayatında neleri değiştirebilir? Bu konuda öncelikle karşımıza çocukların fiziksel özellikleri çıkıyor. Down Sendromunda çekik gözler, basık burun, kalın ense, düşük kas tonusu gibi ayırt edici özellikler bulunmaktadır. Fiziksel özelliklerden ayrı olarak ise dil gelişimi, bilişsel gelişim ve motor gelişimde bazı farklılıklar göze çarpmaktadır.

Down Sendromunda Gelişim Süreçleri

Bilişsel Gelişim

Bu çocuklarda bilişsel gelişim, genel gelişim basamaklarını takip etmesine karşın Down Sendromuna eşlik eden birçok güçlük olabileceği için bilişsel gelişim yavaş ilerleyebilmektedir. Bu aşamada SAS Dinleti Programları, çocukların öğrenme süreçlerinin hızlanmasını ve dikkat süreçlerini geliştirmeyi hedefler.

Dil & Konuşma Gelişimi

Dil gelişimi alanına baktığımızda ise, normal gelişim gösteren çocuklara göre daha büyük bir dil yapısına sahip olmaları, kaslarında gevşekliğin olması bu çocukların daha geç konuşmalarına sebep olabilmektedir. SAS Dinleti Programları tamamen kulaklıklar aracılığı ile uygulanmaktadır. Hikaye programlarının da yer aldığı bu dinletilerde beynin dil konuşma merkezi sesler aracılığı ile uyarılmakta ve çocukların sesleri fark etmesi, sesleri taklit etmesi, konuşmalarında akıcılık gibi gelişmeler görülmesi beklenmektedir.

Motor Gelişim

Son olarak motor gelişim alanını incelediğimizde, düşük kas tonusunun sebep olduğu bazı durumlar göze çarpmaktadır. Bunlar diğer çocuklara göre geç yürüme, ince motor beceri gerektiren işlerde zorlanma (kalem tutma, el-göz koordinasyonu gerektiren çalışmalar gibi), top atıp-tutmada zorlanma gibi görülebilir. SAS Dinleti Programları, beynin iki yarı küresi arasındaki iletişimin güçlendirmeyi hedeflediğinden, bu programlar sonrasından Down Sendromlu çocuklarda denge ve motor becerilerde gelişmeler görülebilmektedir.

Küçük Bir Ses Dalgasıyla İlerlemek

İstanbul ilinde bulunan SAS Yetkili Uygulayıcılarımızdan Duyu Gelişim Danışmanlıkta Selen Erbay’ın takip ettiği 14 yaşında Down Sendromlu bir danışanımız bulunmakta. Down Sendromunun yanında otizim belirtileri de taşıyan danışanımıza SAS Dinleti Programları uygulanıyor. Program sürecinde aileden alınan bilgiler ve Selen Erbay’ın gözlemlerini sizler için paylaşıyoruz.

''Yazı yazmayı reddeden, ince motor becerilerde zorlanan danışanımız artık resim yapmayı seviyor ve yardımsız şekilde adını yazabiliyor. Duyusal filtreleme sürecinde yaşadığı zorluklar azalıyor ve bu da onun tekrarlı kelimelerinde ve sallanmalarında bir azalma olmasına sebep oluyor. Hikaye programlarımız ile desteklenen dil konuşma merkezi daha anlaşılır kelimeler ile kendini gösteriyor. Program sürecinde danışanımızın özgüveni ve motivasyonu artıyor.''

İşte SAS Dinleti Programlarında görülebilecek gelişmelerden bazıları bunlar. Sizde küçük bir ses dalgasıyla çocuğunuzun hayatında fark yaratmak için diğer blog yazılarımızı okumaya ne dersiniz?

SAS Dinleti Programları tıbbi bir müdahale programı sunmaz, teşhis veya tedavi içermez. Herhangi bir tıbbi durum söz konusu olduğunda sağlık çalışanlarından profesyonel destek almalısınız.

Bu makale 3603 kez okundu.

Benzer Yazılar

Sonuç bulunamadı